anm_xposurex21

Alien Skin Exposure X2

Det nye bildebehandlingsprogrammet fra Alien Skin har både organisering og raw-konvertering, men det er noe helt annet som begeistrer oss.

#Program #Alien skin
8.3

Flaggskipet
blant programmene til Alien er nye Exposure X2. Det er et organiserings- og bildebehandlingsprogram med innebygd raw-konverter. Men organiseringsdelen er begrenset. Man kan f.eks. ikke legge til søkeord eller geografisk plassering. Alt blir gjort i samme vindu, så man trenger ikke skifte mellom moduler, men utover dette minner oppsettet mye om Lightroom, faktisk i en så stor grad at det ser ut som en kopi.
Justeringene er delt opp i paneler, som Basic og Detail. De er svært gode, men vi foretrekker justeringene i Lightroom, for de er enklere å dosere og har flere funksjoner. Man kan f.eks. ikke rette opp objektivfeil i like stor grad, og det er irriterende at hvitbalansen justeres som pluss- og minusverdier og ikke i kelvin.
Den største styrken til programmet er de mange forhåndsinnstillingene man kan legge til på bildene med et klikk. De er inndelt i 25 kategorier, og det er mer enn 500 av dem. Man kan blant annet velge analoge filmtyper for både farger og svart-hvitt samt tilføye effekter med dempede farger, skrammer og mye annet. Etterpå kan man bestemme hvor hardt effekten skal ta tak med en skyveknapp. Det er enkelt, og det er mange flotte forhåndsinnstillinger å velge mellom. Alle effektene blir vist som miniatyrer, og det er en lekker detalj at effekten vises på det store bildet så fort man holder musemarkøren over en miniatyr, men den legges først til på bildet når man klikker på miniatyren.

I tillegg til å være et selvstendig program fungerer Exposure X2 også som plug-in til Lightroom og Photoshop. Fra Lightroom kan man sende et bilde direkte til Exposure, og når man har gitt det en effekt og klikker på Save, sendes den redigerte utgaven til Lightrooms bibliotek. I Photoshop fungerer Exposure X2 som andre plug-ins som åpnes fra menyen Filter. Nå kan man gi bildet en effekt og klikke Apply, hvor effekten så blir lagt til på et selvstendig lag i Photoshop.
Blant bildebehandlingsfunksjonene har det kommet til et velfungerende Spot Heal-verktøy, så man kan fjerne flekker og lignende med flott resultat. Programmet arbeider ikke-destruktivt, så justeringene lagres ikke på selve bildet. I stedet må man, som i Lightroom, eksportere bildene, så det lagres behandlede kopier. Export-funksjonen er forbedret iden nye utgaven, og det er lett å eksportere en rekke bilder på en gang. En fin detalj er at man ikke skal importere bildene. Man velger bare den riktige mappen i stifinneren på venstre side, så vises alle bildene i mappen.
Til vanlig bildebehandling, raw-konvertering og organisering foretrekker vi Lightroom, men de mange effektene er lekre og velfungerende.

Konklusjon

Inneholder mange og gode effekter som f.eks. simulerer gammeldagse filmruller, og de kan legges til med bare ett klikk.
Bildebehandlingen og organiseringen er ikke helt på nivå med de beste
konkurrentene, som f.eks. Photoshop Lightoom.

Spesifikasjoner

Merke
Alien skin