Apple Aperture 3

Aperture er oversiktlig og enkelt og behandler alle filformater, inkludert raw, med de samme verktøyene.

#Program #Apple
8.3

Apples eget program minner mye om Lightroom, men det er faktisk helt omvendt. Adobe la ved introduksjonen i 2006 Lightroom meget tett opp mot Aperture, som var i ferd med å få godt tak i Mac-fotografene. Aperture er oversiktlig og enkelt og behandler alle filformater, inkludert raw, med de samme verktøyene. Man importerer bildene, behandler dem ikke-destruktivt og kan deretter eksportere dem til jpeg eller andre formater. I direkte sammenligning er Apertures arkiveringssystem bedre og raskere enn Adobes, spesielt med store datamengder, mens bildebehandlingsdelen ikke gir fullt så mange muligheter. Spesielt savner vi muligheten for å kunne korrigere objektivfeil. Det kan man med en plug-in fra
PT-Lens til 130 kroner. Konverteringene våre manglet skarphet og optimal fargegjengivelse i de mørke områdene, sammenlignet med testens beste programmer. Stoler man på de automatiske innstillingene, blir fargene ofte for varme. Aperture er i den aktuelle versjon optimert etter Retina-skjermer. Aperture var dessverre ikke fullt så stabilt som ventet. Det er f.eks. ikke mulig å åpne raw-filer fra et Canon EOS 5D Mark III, hvis Høylys tone prioritet var aktivert i fotograferingen. Bildebiblioteker fra iPhoto kan uten videre importeres til Aperture.

Konklusjon

Aperture var i begynnelsen lederen for en helt ny generasjon av bildebehandlingsprogrammer, men det blir ikke utviklet like raskt som Lightroom, og derfor har Aperture mistet denne lederposisjonen.

Spesifikasjoner

Merke
Apple