Capture One 11.1

Den nye versjonen av Capture One har fått et smart verktøy som fikser bilder raskt, og på flere punkter slår bildebehandlingsprogrammet Adobe-konkurrentene sine.

av Utstyrsguiden #Program #Capture One
8.8

Capture One 11.1 er nyeste versjonen av bildebehandlingsprogrammet fra Phase One, som også produserer profesjonelle mellomformatkameraer i den tyngste prisklassen. En av nyhetene i 11.1 er funksjonen Normalize. Den gjør det mulig å kopiere lys og farger fra et bilde til et annet med et museklikk. Det er smart hvis man raskt vil ha samme justering på mange bilder av samme motiv tatt under skiftende lysforhold. Funksjonen Lens Cast Correction er oppdatert slik at det nå er enklere å fange opp fargestikk og støv på bildebrikken. Funksjonen krever at du tar referansebilder med en spesiell halvgjennomsiktig plate foran frontlinsen.
Av andre nyheter finner vi snarveis-taster for å bytte lag og flere forhånds­innstillinger. I tillegg er 11.1 selvfølgelig oppdatert med raw-profilene til de nyeste kameraene samt data om mange både originale og uoriginale objektiver. Dermed blir objektivfeil
fjernet automatisk. Du importerer bilder som i Lightroom, og behandler jpeg og raw på samme måte. Capture One har betydelig flere funksjoner og gir mulighet for å jobbe i lag med justeringene. Men du kan ikke sammenkopiere lag som i Photoshop. Som i Lightroom må du eksportere bildene før du kan bruke dem med endringene du har gjort. Det er fortsatt flere innstillingsmuligheter enn i Light­room, og du kan flytte paneler eller fjerne de du ikke bruker, slik at brukergrensesnittet blir mer oversiktlig. Dessuten kan du få hjelp i en rekke engelskspråklige instruksjonsvideoer. En fordel mange vil sette pris på, er at man selv kan bestemme om man vil abonnere på Capture One eller kjøpe det til evig eie for noe som tilsvarer 14 måneder med abonnement.

Konklusjon

I enda større grad enn i Photoshop og Lightroom kan du nerde med små og store detaljer i bildene dine.

De omfattende mulighetene gjør programmet litt mer komplisert og dermed langsommere å jobbe med enn for eksempel Lightroom.

Spesifikasjoner

Merke
Capture One