Corel AfterShot Pro 3

Selv om Adobe Lightroom er blitt klassens foretrukne program, kommer nå Corel seg med en interessant ny versjon av AfterShot med raw-konvertering.

av Utstyrsguiden #Program #Corel
8.3

Corel AfterShot Pro 3 minner sterkt om Lightroom. Midt på skjermen kan du velge mellom å se miniatyrbilder eller få et fullt bilde å jobbe med, og på høyre side av skjermen har du de verktøyene du trenger for å behandle jpeg- og raw-bilder. AfterShot Pro 3 fungerer altså som en raw-konverterer på linje med Lightroom. På venstre side finner man en stor fordel med After-Shot. I Corel-programmet slipper du nemlig å måtte importere bildene dine og jobbe med et bibliotek. Du kan rett og slett jobbe med bildene direkte i de mappene du har valgt å legge dem i på datamaskinen. Det gir større frihet og sikkerhet, og det sparer tid. Aftershot jobber ”ikke-destruktivt”, og først når du vil ha et ferdig bilde, eksporterer du det både i Lightroom og AfterShot til en jpeg-fil som er klar for bruk. Om man foretrekker denne arbeidsflyten foran Photoshop og Elements, hvor man uten videre gjør bildet ferdig og kan bruke det, er en smakssak. Verktøyene på høyre side av skjermen er ikke så omfattende som Lightrooms, men de er vanskeligere å bruke, for selv den minste bevegelse med en skyveknapp skaper store forandringer. Så man sitter og spenner seg litt. Skarphet håndteres pent, men bildestøy reduseres ikke så presist som i Adobe, for du kan f.eks. ikke kan nyansere mellom flater og detaljer. På minussiden tar vi også med at autofunksjonene for f.eks. levels eller farge sjelden gjør bildene penere. Det ble ikke bedre av at AfterShot-installasjonen vår, på en PC med Windows 8, havarerte hvis mappen inneholdt en raw-fil fra et kamera som programmet ikke kjente igjen. AfterShot Pro 3 imponerte oss, men vi må konstatere at Lightroom ikke har noe å frykte – foreløpig.

For å få AfterShot til å åpne raw-filer fra Fujifilm X-Pro2, måtte vi hente og importere en profil fra Corels hjemmeside. Her var det gratis, men det er det ikke alltid. Andre oppdateringer koster mellom 16 og 120 kroner. Programmets pris på 475 kroner er rimelig, men at man risikerer å måtte betale ekstra trekker ned.
I motsetning til Lightroom gir AfterShot mulighet for å jobbe med lag. Ikke med direkte sammenkopieringer som i Photoshop, men med justeringslag. Det var en funksjon vi så fram til, men i praksis viste det seg at funksjonen ikke kan gjøre mer enn Lightrooms Adjustment Brush. I tillegg til å fungere som bildebehandlingsprogram, kan Corel AftersShot Pro 3 også brukes som arkiveringsprogram med tags, keywords, fargekoding med mer.
Samlet/Pris 8,3/8,1

Conclusion

Det er både praktisk og tidsbesparende at du kan jobbe i mappestrukturen du selv har definert. Bildebehandlingen påvirker ikke originalen.
Skyveknappene krever presis musejobbing, og autofunksjonene er ikke til hjelp. Programmet kræsjet av ukjent raw-format.

Spesifikasjoner

Merke
Corel