anm_paintx9_01

Corel PaintShop Pro X9

Utfordring til Adobe

av Utstyrsguiden #Program #Corel
8.7

Corel PaintShop Pro X9har tre faneblader øverst i brukerflaten. Til venstre finner man arkiveringsdelen, Manage. Den gjør det mulig å se gjennom de bildene man har på datamaskinen, ordne dem i samlinger og rangere dem – alt uten å importere dem til programmet. Det midterste fanebladet er Adjust. Her kan de mindre rutinerte gjøre lett bildebehandling og legge til effekter i form av ferdige forhåndsinnstillinger. Til sist gir det høyre fanebladet, Edit, adgang til klassisk bilderedigering bygd opp med verktøykasse på venstre side, menyer, snarveier og lag,
herunder justeringslag.
X9 er godt oppdatert med de nyeste råformat-profilene. I testperioden var Canon EOS 5D Mark IV så nytt at ingen var klare med raw-profiler, men en fin detalj på X9 var at man kunne se en miniatyr av bildet, og dermed kunne man sjekke motiv og eksponering. Man kunne imidlertid fortsatt ikke jobbe med filen. Nyhetene i X9 er maler for tekst og bilder, et gradert filter for f.eks. å øke fargemetningen i en
himmel. Dessuten er det nå enklere å redigere flere filer på én gang. Generelt kjører programmet langt bedre enn før. I forhold til tidligere versjoner er brukerflaten forenklet og velfungerende, selv om det er besynderlig at en så viktig funksjon som Curves er gjemt to lag nede i menyen – uten snarvei.
Vi kan anbefale å prøve PaintShop Pro hvis du er lei av Adobes CC-konsept eller synes at Elements kan for lite. X9 er langt på vei en konkurrent til Photo­shop til en lav pris. Programmet kan mye av det samme, men gjør det ikke like pent og brukervennlig. Det gjelder også raw-konvertering, der f.eks. støyreduksjonen ikke er på samme nivå.

Hvis du allerede har erfaring med Photoshop eller Elements, vil du fort finne ut at alle de grunnleggende verktøyene også finnes i PaintShop Pro. De litt mer automatiserte, som f.eks. Spot Healing Brush for å fjerne f.eks. skitt og støvkorn på bilder, også finnes under et annet navn, men de jobber ikke like pent som hos Adobe. Til slutt er det avanserte funksjoner, som Content-Aware Move Tool for automatisk utfylling av områder man har frilagt, som slett ikke finnes i PaintShop Pro. I Adobes programmer kan man høyreklikke i bildet, og deretter kommer det en rekke relevante alternativer til den aktuelle situasjonen. I PaintShop Pro kan du også høyreklikke, men det skjer bare ikke noe.
Man kan si at PaintShop Pro X9 er en uslepet og noe ribbet utgave av Photoshop. Men Corel har også sine egne gode sider. Vi liker f.eks. godt at man kan tilpasse størrelsen på dialogboksen i PaintShop Pro, og det er smart at man kan eksportere historikken fra en bildbehandling som en tekstfil. Dermed kan man se nøyaktig hva man gjorde med bildet etterpå, f.eks. hvis man skal lage et nytt portrett som er helt likt et man har laget tidligere i PaintShop Pro X9.
For 799 kroner kan du få Ultimate-utgaven. Det er det samme programmet i en pakke med diverse annen programvare, som f.eks. den avanserte raw-konverteren AfterShot Pro. PaintShop Pro X9 er imidlertid så omfattende og velfungerende at du neppe får bruk for noe mer.

Conclusion

Nå er PaintShop PRO blitt et tankevekkende alternativ til Photoshop, ikke minst på grunn av den svært konkurransedyktige prisen.
PaintShop Pro har fortsatt ikke nye, avanserte og intelligente funksjoner, som f.eks. Content-Aware. .

Spesifikasjoner

Merke
Corel