GIMP 2.10

Omfattende og gratis bildebehandlingsprogram. Det er til og med på norsk. Det er for mye GIMP ikke kan, blant annet å jobbe med råformat, og læringskurven er bratt.

av Utstyrsguiden #Program #GIMP
8.3

Gimp er et gratis bildebehandlingsprogram av og for fotoentusiaster. Du kan laste det ned til både Windows, OS X, Linux og Unix fra gimp.org. De første versjonene av GIMP var ganske nerdete, men nå har det fått et Photo-
shop-lignende, sammenhengende brukergrensesnitt selv om menyer og snarveitaster er helt deres egne. GIMP installerer seg enkelt og uproblematisk på norsk, og hvis du vil, kan du tilpasse det helt ned på detaljnivå. Du kan blant annet endre ikonstørrelse. Det er mulig å jobbe i lag, og i menypunktet Farger er det en håndfull klassiske bildebehandlingsverktøy, ikke bare for å justere farger, men også lys. Når det gjelder presisjon og mangfold, er imidlertid ikke verktøyene i nærheten av Adobe-programmene. I tillegg må man vente litt for å se effekten av endringene man gjør.
Svært mange funksjoner handler om å vri, snu, perspektivere, male og lignende, og GIMP kan ikke åpne råformat. Det krever en runde i gratisprogrammer som Darktable eller
RawTherapee. Det er de som elsker Gimp, og det er selvfølgelig prisverdig at det er gratis og på norsk, men du får ikke helt den samme brukervennligheten og de samme mulighetene som i programmer du betaler for.

Konklusjon

Det er de som elsker Gimp, og det er selvfølgelig prisverdig at det er gratis og på norsk, men du får ikke helt den samme brukervennligheten og de samme mulighetene som i programmer du betaler for.

Spesifikasjoner

Merke
GIMP