Nikon Capture NX-D Beta

Mens du til vanlig er nødt til å betale for de fleste bildebehandlingsprogrammer til raw-konvertering, går Nikon nå i motsatt retning. Capture NX-D, som erstatter NX 2, er nemlig gratis. Dessverre mister man noen av forgjengerens fordeler.

#Program #Nikon
7.9

Nikon har lenge kjørt på to spor når det gjelder raw-konvertering. Til de fleste speil-refleks- og systemkameraer følger det med en liten versjon av View NX, hvor du bare kan lagre raw-filer som f.eks. jpeg uten å mulighet til å finpusse. Om du ønsker kan du betale rundt 1600 kroner for det avanserte programmet, Capture NX 2. Ganske overraskende har Nikon nå fått en gratis versjon ut på markedet. Det er en betaversjon, men programmet skal fortsatt være gratis og erstatte NX 2 fullstendig.
Dermed vil Nikon-fotografer altså endelig kunne få en gratis raw-konverter, noe mange andre produsenter lenge har tilbudt sine kunder. Bruker man Canon eller andre merker, er det ikke noe å hente med Capture NX-D. Nikons programmer leser nemlig bare sine egne filformater som NEF og NRW.

Ingen kontrollpunkter

I motsetning til NX 2 er ikke NX-D utviklet av Nik Software. Det betyr dessverre at en må si farvel til de såkalte U-points, hvor du med kontrollpunkter forskellige steder i bildet kan finjustere både farge og lys. I stedet er det nå Anchor Points, som du f.eks. kan plassere i himmelen i et bilde. I docken kan du deretter justere lysstyrken i dette området. Det er ikke like intuitivt, og en kan ikke definere i hvor stort område effekten skal ta tak. Effekten oppdateres for øvrig ikke like raskt på skjermen som før. Det er synd. Når det gjelder støyreduksjon, henger programmet litt etter f.eks. Lightroom. Til gjengjeld er funksjonen Lens Corrections, hvor du kan rette objektivfeil, god. Det er også fin kontroll over hvitbalanse og eksponering.

Dessuten kan du bruke Nikons Picture Control, som er kjent fra kameramenyen. Brukerflaten er flott med en svart bakgrunn og mange velordnede justeringsmuligheter.
Vi savner likevel en sorteringsdel som går skrittet lenger enn Windows’ system. Skal bildesamlingen organiseres, må du nøye deg med å sortere etter tall og farger.

Konklusjon

Vi hyller Nikons gratis tiltak. Capture NX-D Beta er et fint program som likevel ikke slår Lightroom eller Photoshop når det skal raw-konverteres. Programmet har mange gode justeringsmuligheter, men vi savner de intuitive kontrollpunktene fra NX 2 og en raskere oppdateringshastighet når en justerer. Sorteringsdelen kunne også vært bedre.

Spesifikasjoner

Merke
Nikon