anm_on1_logo

ON1 Photo RAW 2017

Med en ny raw-konverter lover ON1 høy hastighet og fortløpende forbedringer. Det første er en sannhet med modifikasjoner, og det siste er sårt tiltrengt.

#Program #ON1
6.4

Amerikanske ON1 er ute med en helt ny raw-konverter som kan brukes selvstendig eller som programtillegg i Adobe-universet.
Produsenten påstår at raw-konverteren er lynrask, men av og til blir det ventetider, og heller ikke bildeeksporten er imponerende. I Lightroom tok det oss 56 sekunder å eksportere 20 raw-bilder, mens Photo RAW brukte ett minutt og 20 sekunder på jobben. Imidlertid er organiseringsdelen rask, og man må ikke importere bildene. Man velger bare en bildemappe på datamaskinen og setter i gang. Man kan tildele stjerner, farger og f.eks. søkeord. Så alt i alt er det en utmerket organiseringsdel.
Imidlertid har bildebehandlingsdelen mangler. Støyfjerneren er ikke spesielt god, og man kan ikke stille hvitbalansen i kelvin. Det er heller ingen forskjell på om man velger As Shot, Daylight eller Auto i forhåndsinnstillingene. Photo RAW går altså ut fra at alle bilder er tatt med innstillingen for dagslys og har ikke noe forslag til en bedre innstilling selv. Vi savner også muligheten for å justere flere bilder på én gang og å gjenbruke justeringer, og brukergrensesnittet er forvirrende. Man må f.eks. klikke på Show More hele tiden for å fram andre verktøy enn de helt grunnleggende.
At man har gode forhåndsinnstillinger og fin organisering, veier ikke opp for at bildebehandlingen har mangler og at brukerflaten er rotete. Det er imidlertid et program under fortløpende utvikling, så vi håper at det verste snart er fikset.

På Effects-fanen finner man 22 forskjellige effekter som man kan legge til på bildene. Det gjelder blant annet skarphet og støyreduksjon, men også de mer spesielle med f.eks. teksturer. Hver av dem har sine egne skyveknapper og innstillinger, men det blir fort uoversiktlig, og det er vanskelig å vite hva man må ta tak i. Heldigvis har ON1 også laget en haug av forhåndsinnstillinger og filtre som blander effektene på forskjellige måter. På små miniatyrbilder kan man få et umiddelbart inntrykk av hvordan det ferdige bildet vil se ut med forhåndsinnstillingen. Og det er mange fine innstillinger å velge mellom – f.eks. for svart-hvitt.
Forhåndsvisningen man ser på skjermen i bildebehandlingsdelen, er av og til så pikselert at man ikke kan stole på den. Det skjer blant annet når man bruker funksjonen Skin Retouching, som glatter ut hud. Denne funksjonen hører nok til i kategorien for det litt snåle, og resultatene blir ofte unaturlige med et tåkete skjær rundt hud og hår.
ON1 legger opp til at brukene kan komme med forslag til forbedringer og kan være med på å videreutvikle programmet. Og det er nok å ta tak i hvis man vil bruke Photo RAW for vanlige justeringer av råformatbilder, for da er f.eks. Lightroom langt bedre. Til gjengjeld er tanken at det skal komme oppdateringer hver fjerde til sjette uke, og det skal blant annet være automatisk korrigering av objektivfeil på vei, som også er noe vi virkelig savner. Slik programmet var da vi testet det, ville vi ha holdt oss unna. Men hvis det faktisk stemmer at det fortløpende vil komme nye utgaver basert på tilbakemeldinger fra brukerne, kan Photo RAW i løpet av forholdsvis kort tid bli et fint alternativ til f.eks. Lightroom. Vi er bare ikke helt der ennå.

Konklusjon

Programmet har en fin organiseringsdel og mange gode og effektfulke forhåndsinnstillinger som enkle å legge til.
Brukergrensesnittet er rotete. Bildebehandlingsdelen har mangler, og noen funksjoner fungerer fortsatt ikke skikkelig.

Spesifikasjoner

Merke
ON1