Paint.net 3.5

Det er snakk om et enkelt program som har de mest grunnleggende funksjonene koblet sammen med gode snarveistaster, som gjør jobben litt raskere.

#Program #Paint.net
7.8

Paint.net ble opprinnelig laget i samarbeid med Microsoft som et alternativ til deres enkle Paint-program, og har vokst til en oversiktlig bildebehandler. Man kan til og med finne en rimelig norsk oversettelse på internett. Det er snakk om et enkelt program som har de mest grunnleggende funksjonene koblet sammen med gode snarveistaster, som gjør jobben litt raskere. Vi savner likevel f.eks. markeringsverktøyet Lasso Tool, og ikke alle funksjoner er helt til å skjønne. Du må for eksempel skanne inn i programmet via menypunktet Filer, Acnmod, hva nå det måtte bety. Paint.net klartet ikke å gjenkjenne kortleseren vår, så vi måtte bruke usb-kabel for å importere bilder fra kameraet. Alternativt må man kopiere bilder til datamaskinen via operativsystemet og så åpne dem. Funksjonaliteten er også på andre punkter begrenset, selv om det f.eks. er Curves-funksjon. Verst er det at man ikke kan arbeide i raw, men også lag-funksjonen er primitiv. Man kan arbeide i lag, og det er tilgang til blandingseffekter og gjennomsiktighet via Opacity, men det er ingen justeringslag eller masker, som ellers er noe av det som gir jobben med lag stor mening. På plussiden tar vi med at det er mulig å oppdatere Paint.net direkte fra programmet.

Konklusjon

Et lite, godt og stabilt gratisprogram. Det er ingen raw-konverter, og mangelen på justeringslag samt masker trekker mye ned i forhold til den krevende fotoentusiasten.

Spesifikasjoner

Merke
Paint.net