Phase One Capture One 9

Verden over jobber mange profesjonelle fotografer med programmet Capture One. Versjon 9 av Capture One satser mer enn noensinne på entusiastene.

#Program #Phase One
8.7

Phase One Capture One 9 er reklamefotografenes foretrukne program i studioet, men appellerer også til andre profesjonelle samt entusiaster. Programmet har helt fra begynnelsen hatt en fremragende raw-konverter, som byr på enda flere justeringsmuligheter enn Adobe Camera Raw. Capture One støtter nå 400 kameraer og oppdateres løpende. Versjon 9 er gjort enda mer attraktiv for entusiaster. For det første kan man nå i likhet med Adobes programmer abonnere. Det koster 117 kroner i måneden. Dessuten er det spekket med funksjoner. En av de store nyhetene er muligheten for å knytte søkeord til de enkelte bildene samt lage biblioteker av søkeord. Skifter du fra Lightroom, kan søkeord importeres herfra til Capture One, som på den måten nå er et kombinert organiserings- og redigeringsprogram. En forbedring er også, at lys og fargemetning bevares bedre enn i noe annet program, når du f.eks. jobber med kontrasten i bilde-
redigeringen. Dessuten er muligheten til å male på masker lokalt i bildet litt bedre enn i Lightroom. Lightroom oppdateres imidlertid løpende med nye funksjoner. Det lyktes oss generelt ikke å lage bedre konverteringer enn i Photoshop – imidlertid er hudtoner
enklere å få på plass i Capture One 9.
Programmet innkasserer et minus for å være dobbelt så dyrt som Light-
room. Capture One fantes tidligere i en billigere, forenklet version som het Express, men dessverre ikke nå lenger.

Capture One fungerer best på en skjerm på 28 tommer eller større. Ellers blir tekst og ikoner for små, og markørbevegelsene for korte og krampaktige. Bildene åpnes ikke, men importeres og eksporteres som i Lightroom, og bildene ordnes i kataloger. I bunnen av skjermbildet har du bildene fra den aktuelle katalogen. på toppen er det en konvensjonell meny. under den en verktøylinje med 29 valgmuligheter pluss underpunkter. under der igjen har vi så selve redigeringsmenyene, og under der er ikke færre enn 15 av dem. Nederst ligger bildene fra den aktuelle katalogen på linje i en nettleser, som kan åpnes og lukkes med Ctrl + B. Alt i alt opplevde vi ikke brukerflaten fullt så fleksibel og godt utnyttet som Lightrooms.
Siden vi sist testet de to programmene klarte Capture One seg bedre enn Lightroom, men Lightroom er oppdatert med mange nye funksjoner som f.eks. HDr og panorama, noe som gjør programmene meget jevnbyrdige.
Når det kommer til hastighet, kan ikke Capture One matche Lightroom. Vi importerte 307 filer på i alt tre gigabyte til begge programmene. Det tok 04.36 minutter for Capture One, mens Lightroom klarte det på 00:36. Ved eksport av de samme filene tok det 06.34 minutter for Capture One, mens Lightroom klarte det på 03.37.
Reklamefotografer bruker Capture One til såkalt tethered fotografering – altså, når man overfører bildet til datamaskinen under fotograferingen – enten trådløst eller med kabel. Fordelen med det er at man kan vurdere bildene på den store dataskermen med én gang. Her er Capture One fortsatt kongen.
Selv om programmet er dansk, er menyspråket engelsk. Er du fristet av Capture One 9, men ikke helt klar for å investere i prosjektet, kan du hente en gratis og fullt fungerende demoversjon på phaseone.com. Så har du 30 dager på å teste programmet.

Konklusjon

Capture One 9 er et meget sterkt alternativ til Lightroom, spekket med gode funksjoner og et vell av justeringsmuligheter.
De nærmest uendelige innstillingsmulighetene gjør Capture One 9 relativt treg å jobbe med. Også import og eksport går sakte.

Spesifikasjoner

Merke
Phase One