anm_phaseOne10_01

Phase One Capture One Pro 10

Markedets mest avanserte bildebehandlingsprogram er ute i versjon 10, og særlig skarphetsfunksjonen har blitt forbedret denne gangen.

#Program #Phase One
8.6

Phase One Capture One Pro 10 er først og fremst veldig bra for portrett-, mote- og reklamefotografer. Mange profesjonelle er veldig glade for at Capture One fungerer spesielt fint til å
fotografere direkte fra kameraet og inn i programmet gjennom en kabel.
For oss andre minner Capture One om Lightroom med omtrent samme skjerm­oppsett, og man må først importere bildene fra enten minnekortet eller harddisken, før man kan behandle dem. Og deretter må man eksportere dem før bruk. Imidlertid har Capture One Pro 10 langt flere og mer komplekse funksjoner enn de man finner i Lightroom. Det er kommet et par større nyheter sammenlignet med versjon 9. Den første er en proofing-funksjon. Uansett hvilken programvare du bruker, kan du bildebehandle akkurat det du vil, men bildet vil likevel ende opp litt forskjellig – alt etter hvordan du bruker det.
Proofing-funksjonen lar deg sjekke hvordan det blir på forhånd, hvis du eksporterer det som f.eks. sRGB eller Adobe RGB, eller hvis du skriver det ut med hver av de forskjellige installerte papirprofilene. Fargen og skarpheten man opplever kan variere ganske mye.
Den neste nyheten er at skarpheten nå blir lagt på et importert bilde i tre faser, og de legges på bildet hver for seg. Først aktiverer man Lens Corrections, der bildet blir korrigert for kjente feil med objektivet du har tatt bildet med. Neste trinn er kreativ skarphet, der man tilfører skarpheten man synes motivet har behov for. Til slutt har vi output sharpness, der du selv, eller ved å bruke forhåndsinnstillinger, kan legge til en ekstra skarphet som f.eks. skal være på utskrift, sammenlignet med hvis bildet skal ses på en skjerm.

Capture One 10 er en del av selskapet Phase One, som blant annet lager mellomformatkameraer, der det billigste koster 251 000 kroner. Capture One 10 er blitt trimmet, slik at det skal være raskere og mer stabilt, og det har også fått bedre støtte for komprimerte råformatfiler. Nok en nyhet er det at man ved tethered shooting, altså fotografering direkte fra kameraet til Capture One, nå kan jobbe med fokusering. Ikke bare med Phase Ones egne kameraer, mens også kameraer fra Canon, Nikon og Sony. Dette er spesielt interessant for reklamefotografer, der kameraet er omgitt av reflektorer og annet lysutstyr, eller der det henger oppe i taket og fotograferer direkte ned på f.eks. et oppsett med mat eller møbler.
Du får rabatt hvis du oppgraderer, og versjon 10 er gratis hvis du nettopp har kjøpt versjon 9. Du kan også leie for 130 kroner i måneden. Skjermspråket er engelsk, men man kan imidlertid velge svensk.

Konklusjon

Versjon 10 kommer med nyttige og fornuftige forbedringer til Capture One for den profesjonelle, og skarphet på tre nivåer fungerer fint.
Både funksjoner og læringskurven overgår med god margin det de fleste
fotoentusiaster trenger i et bildebehandlingsprogram.

Spesifikasjoner

Merke
Phase One