PSE2018_3in_boxshot_3D_shadow

Photoshop Elements 2018

Tradisjonen tro kommer Adobe med en ny, årlig versjon av Elements. Programmet er fortsatt et godt verktøy, men vi savner den store oppgraderingen.

#Program #Photoshop
8.8

Photoshop Elements 2018 er den 16. i rekken, men overraskende nok er ikke navnet Elements 16. Med det nye navnet skulle man tro at 2018 ville være året da Adobe virkelig skulle fylle programmet med nye, avanserte funksjoner. Dessverre begrenser de viktigste nyhetene seg til effektmakeri under fanen Guided. Her kan du for eksempel lage dobbelteksponeringer og akvareller, noe Elements også gjør glimrende. I Organizer er det flere nyheter, blant annet funksjonen Auto Curate. Her kan Elements velge ut de beste bildene i en mappe, og det fungerer fint hvis du vil ha det gjort unna på kort tid.
Elements er fortsatt et godt program for både bildebehandling og organisering. Brukergrensesnittet er identisk med forgjengeren, noe som vil si at det er både intuitivt og oversiktlig.
I Elements er det ingen tvil om at Adobe bruker mest ressurser på å gjøre det så enkelt som mulig å utføre lynrask bildebehandling og skape flotte effekter på et blunk. Faktisk er det nå 49 muligheter under Guided. Det er bare litt ergerlig at den ellers utmerkede raw-konverteren ikke er blitt utvidet med flere av de mulighetene vi kjenner fra både Photoshop CC og Lightroom, der du for eksempel kan fikse objektivfeil. Det samme gjelder verktøyene og 3D-mulighetene som CC-utgaven er full av, for eksempel Pen Tool. Det ville ha gitt enda mer moro for entusiasten.
Siden du kan få både Photoshop CC og Lightroom CC for 117,50 kroner i måneden – altså 1410 kroner i året, med et CC-medlemskap, er ikke lenger Elements det billige alternativet til storebroren. Likevel er det fornuftig å kjøpe Photoshop Elements sammen med videoprogrammet Premiere Elements, for pakken med de to programmene koster bare 1476,25 kroner.

Konklusjon

Stabilt og godt program for bildebehandling, og raw-konverteren er god.
Brukervennligheten er på topp, og de kreative innslagene er flotte.
Selv om raw-konverteren er god, savner vi flere funksjoner og introduksjon av flere avanserte muligheter. Prisen er ikke langt unna Creative Cloud.

Spesifikasjoner

Merke
Photoshop