Mavic Pro (Unfolded, Frontal View)

DJI Mavic Pro

Før måtte man ha en stor ryggsekk for å frakte en god kameradrone, men nå får det flyvende kameraet plass i jakkelommen. Men Mavic Pro er et dyrt bekjentskap.

av Utstyrsguiden #Fototilbehør #DJI
9.3

DJI Mavic Pro er stort sett identisk med veldig gode Phantom 4, både når det gjelder kameraoppløsning, funksjoner og rekkevidde. Det som gjør Mavic Pro helt spesiell, er at den ikke tar mer plass enn en vanlig drikkeflaske. De fire armene med propellene er nemlig sammenleggbare, og det betyr at man kan ha med seg dronen sin overalt. DJI’s Phantom-modeller tar cirka fire ganger så mye plass og krever derfor en stor veske for å bli med på tur. Med Mavic Pro hadde vi bare med en liten skulderveske, hvor både det vanlige kameraet og dronen lett fikk plass.
Til tross for de beskjedne målene og en vekt på bare 743 gram, har den nok av krefter og funksjonalitet. Man kan filme i 4K, og kvaliteten er overraskende god når man tar det kompakte objektivet og den lille bildebrikken på 1/2,3” med i vurderingen. Bildene er på 12,0 megapiksler, og bildekvaliteten er en god del under det man får i et tradisjonelt
kamera til samme pris. Skarpheten er fin i midten, men man må holde eks­poneringen i tøylene med histogrammet. Detaljgraden er grei. Mavic Pro kan heller ikke konkurrere med et vanlig kamera i svakt lys, men til gjengjeld kan den fly, og det veier lett opp for en bildekvalitet som minner mer om en god mobiltelefon enn et speilrefleks-
kamera. Imidlertid må vi nevne at bildene er mer enn gode nok for skjermbruk, og de lever i det store og hele fint opp til forventningene våre. Råformatfilene kan finpusses i f.eks. Lightroom.
Alt blir styrt med en lekker, kompakt fjernkontroll med innebygd skjerm, med opplysninger om høyde, batteri osv. Vår eneste virkelige innvending er at vi måtte ut og kjøpe en Mavic Pro da vi skulle levere tilbake tekstemplaret.

I tillegg til fjernkontrollen og mobiltelefonen bruker man DJIs fortreffelige app, DJI GO 4, til å kontrollere moroa, og det er enklere enn man skulle tro. Slipper man alt, står dronen stille i luften, og selv i vind på omkring 10–15 meter pr. sekund er Mavic stabil og pålitelig. Et nytt system i forhold til de tidligere modellene gjør radiokontakten sikrere, og bare i ekstreme enkelttilfeller mistet vi kontakten, men da flyr det lille sjarmtrollet trygt hjem takket være de innebygde sensorene foran og i bunnen. De gjør at eventuelle hindringer blir passert uten sammenstøt. Det fungerer utmerket og reddet oss blant annet fra å miste dronen over dypt vann. Batteriet holder til 24 minutter med blandet flyvning, og man kan sette den avanserte appen til å sende dronen hjem og lande automatisk når batteriet er i ferd med å bli tomt.
Morsomme og nyttige funksjoner er det mange av. Med ActiveTrack kan man sette dronen til f.eks. å følge en sykkel eller en løper. Med Point of Interest kan man la dronen sirkulere rundt en bygning eller severdighet og hele tiden holde kameraets 28 mm fokusert på det samme punktet. TapFly sender automatisk dronen mot det stedet man trykket på telefonskjermen. Også innstillingen Tripod er smart. Den demper alle dronebevegelsene til lav hastighet, så man kan gjøre flotte opptak uten plutselige rykk og napp. Flyr man i Sport Mode, går hastigheten opp til hele 65 km/t. Det egner seg fint til underholdning, men ikke filming.
Mavic er den mest kompakte dronen med 4K på og så mange muligheter på markedet. Ikke desto mindre er den solid bygd. Fra første sekund man får den i hånden kan man merke at den er solid konstruert, og kvaliteten er høy. Kinesiske DJI ble grunnlagt i 2005 og sitter i dag på verdensherredømmet. De har lagt konkurrenter som GoPro langt bak seg på dronemarkedet. Grunnen til suksessen manifesterer seg perfekt i Mavic Pro. Et fantastisk produkt som byr på mye brukerglede, fornuftige bilder, flott video og mange, mange timer med forrykende underholdning.

Conclusion

Det kiler i magen hver eneste gang vi sender opp dronen. Kombinasjonen av flyvende leke og (video-) kamera er herlig underholdende.
Naturlig nok er ikke bildekvaliteten på nivå med speilrefleks og systekameraer. Men man kan justere raw-filene til å gi gode resultater.

Spesifikasjoner

Merke
DJI